2014. július 23., szerda

Hajráf, hajpánt és egyéb hajbigyók

Apró hajszálak matatnak a füleden, nem látsz a hajadtól, szeretnél nőiesebbnek (férfiasabbnak) látszani? Akár nő vagy, akár férfi, ezerféle okod lehet rá, hogy keress valami bigyót a hajadba. A hajcsatokat és hajgumikat már említettem röviden, ezért most összpontosítsunk inkább a többi hajdíszre!

Ünnepi hajpánt


Egy kis történelem

Maat istennő
Valószínűleg már az ősember is igyekezett valamiképpen kordában tartani rakoncátlan tincseit, de erről nem igazán maradt fent megbízható információ.
Az ókori egyiptomiak hite szerint Maat istennő döntötte el, hogy haláluk után mi történik az emberekkel. Hogy jön ez ide? Nos, Maat is hajpántot viselt az ókori művész szerint.
A középkorban számtalan szebbnél-szebb fejdíszt illesztettek a nők hajára - ezekkel rangjukat, hovatartozásukat, családi állapotukat is jelezhették.
Manapság szintén nagy változatosságot mutatnak a hajdíszek. Egy egyszerűen felkötött fejpánt a hippi korszakot, míg a duplán felkötött vagy a több soros az ókort idézi. Apró hajgumikat, hajcsatokat és csipeszeket éppúgy tehetünk hajunkba, mint fésűket, hajtűket. Használhatunk kendőket, homlokpántokat is.
Nem csak a nők, a férfiak is előszeretettel alkalmazzák a fejpántokat, hajráfokat. Esetükben azért nem árt fokozottabb odafigyelés e tekintetben. Egy férfi ugyanis nem feltétlenül lesz szexi kedvelt hajdíszétől.

Hajráf, hajpánt és egyebek

Extrém hajráf
Bár sokan nem tesznek különbséget a hajráf és a hajpánt között, mégsem ugyanazt jelenti a két kifejezés. Míg a merevített, általában rugalmas hajráf nem alkot teljes kört, addig a hajpánt igen, s ez utóbbi lágy esésű anyagból is készülhet.
Hétköznap viseletre általában szolidabb darabot választunk. Igazán vonzóvá, nőiessé tehet egy kedves masni vagy egy törékeny virág. Ha elég fiatal és elég bátor vagy, ráadásul az egyéniségedhez is illik, nyugodtan próbálkozhatsz különlegesebb fejdíszekkel is.
Ünnepi alkalmakkor, bulira feltehetsz gyakorlatilag bármilyen szemet gyönyörködtető hajéket. Az azért nem hátrány, ha később nem így emlékeznek rád: "Ja, akinek a fején az az izé volt...". Óvatosan bánj például a tollakkal, hatalmas flitterekkel, mert nem biztos, hogy a kívánt hatást éred el velük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése