2013. augusztus 4., vasárnap

Batikolás

Az előző cikkben már ejtettem néhány szót a batikolásról. Most nézzük meg részletesebben, hogyan válhat egy kis viasz és festék felhasználásával, valamint némi munka befektetésével értékesebbé ruhatárunk!
Batik festés

A batikoláshoz szükséges anyagok

Batikolás batikpipával
Textil - Lehetőleg tiszta pamut vagy lenvászon, esetleg selyem anyagot használj batikoláshoz! A műszálas anyagok nem feltétlenül úgy fognak színeződni, ahogyan szeretnéd és esetleg mosáskor el is engedik a felvett festéket.
Festék - Ma már készen kapható rengeteg színben. Több színűre is festheted az anyagot. Ekkor mindig a legvilágosabb színnel kezdd a festést!
Viasz - Batik- vagy méhviasz, de gyantával is helyettesítheted, melyet vagy gyertya felolvasztásával kapsz, vagy megvásárolhatod a felolvasztandó gyanta granulátumot. Munka közben melegen kell tartanod, különben törékennyé válik és nehéz lesz vele dolgozni, nem fogja be a védendő területeket.
Batikpipa - Egy eszköz, amellyel vékonyan fel tudod majd vinni a viaszt a festendő anyagra. Hobbiboltokban szerezhető be. Ha nem sikerülne hozzájutnod vagy nagyobb felületet akarsz viaszolni, ecsetet is használhatsz helyette.
Ecet, só - A kész minta fixálásához szükségesek.
Újságpapír, vasaló - Ezekkel távolítod el a gyantát festés után a batikolt anyagból.

Batikolás

A batikolás végén
Első lépésként válaszd ki a festeni kívánt anyagot! Ez lehet egy lepedő éppúgy, mint egy használt pamut póló vagy szoknya. Mosd ki, hogy a szennyezések ne zavarják meg a festést, majd szárítsd meg és vasald ki! Ha gyűrött, nem fogsz tudni szépen rajzolni rá.
Rajzold meg ceruzával a festeni kívánt mintát! Ha ügyes vagy, bátran rajzolhatsz az anyagra is, de ha nem bízol magadban, először készíts papír sablont. A papíron ceruzával vagy vastag filccel megrajzolt mintára ráhelyezett anyagra át tudod másolni óvatosan a motívumot.
Forró vízbe helyezett edényben (akár egy konzervdoboz is lehet) olvaszd fel a viaszt! A festés alatt érdemes végig forrón tartani a vizet, hogy a viasz könnyen kezelhető legyen.
A viaszolást vagy kifeszített, vagy bal kezeddel felemelt, magad elé tartott anyagon végezheted a batikpipa segítségével. A batikpipát ne töltsd teljesen tele, amikor megmártod és húzd le róla egy anyagdarabbal a felesleges viaszt a rajzolás megkezdése előtt!
Miután átrajzoltad a viasszal a mintát, készítsd elő a festéket! Ennek nem kell melegnek lennie, hiszen akkor a viasz is megolvadna. Elég széles edénybe kell töltened a festékoldatot, mivel a mintát nem hajthatod meg. (Különleges márványos rajzolat alakítható ki a viasz óvatos megtörésével, de általában nem ez a célunk.)
A megfestett anyagot ecetes-sós vízben öblítsd át, hogy fixálódjon a festék. (Festéktől függően ez el is maradhat.)
A minta alá és fölé újságpapírt helyezve vasald át a batikolt anyagot! Ezt addig ismételd a papírt cserélve, amíg teljesen ki nem jön a viasz a textilből!
Ha ezzel készen vagy, már csak ki kell mosnod és újra kivasalnod a batikolt ruhadarabot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése