2013. július 5., péntek

Batik, tie-dye, shibori

Batik, tie-dye, shibori - Tudod-e mi a közös bennük? Először is az, hogy mindegyik textilfestési eljárás, másodszor, hogy mindhármat "batikolás" néven ismeri az átlagember. Igaz, hogy mindegyik esetben valamilyen kelmét színeznek hideg vagy langyos festékbe mártva, de lényegét tekintve a valódi batikolás eltér a tie-dye és a shibori műveletétől.

Batik show

Batik

Batik
A batik több ezer éves kelmefestési eljárás, mely valószínűleg Indonéziából származik. Sokáig csak a leggazdagabbak viselték a batikolt ruhákat. A kelmefestési eljárások fejlődésével vesztettek annyit értékükből e darabok, hogy a szegényebbek is köznapi viseletként hordhassák.
Batikoláskor a ruhára megolvasztott viasszal mintát rajzolnak, majd hideg vagy langyos festékoldatba mártják. A viasszal átitatott részeket nem fogja be a festék. Egymás után többször megismételve a műveletet több színnel festett csodálatos darabokat lehet létrehozni. A viaszréteg óvatos megtörésével márványos minta rajzolódik ki, ahogyan a festék beszivárog a törésvonalak mentén.

Tie-dye

Tie-dye
Tálcás batikolásként is ismerik ezt az eljárást, mely a hippi korszakban kezdett elterjedni.
Ennek során nem használnak viaszt. A kelme egyes részeit a festéktől összecsomózással, tekeréssel, kötözéssel védik. Mivel nem szükséges hozzá viasz - és főleg az azzal való bánni tudás - bátran próbálkozhatunk vele mi is.
Bármilyen természetes anyagú szövet megfelel a célra, akár egy kinyúlt póló is. Batikfestéket sok helyen kaphatunk, ezen kívül pedig már csak vékony zsineg és egy edény kell hozzá.

Shibori

Shibori
A shibori valójában igen sok japán kelmefestési eljárás összefoglaló neve.
Viaszt itt sem alkalmaznak. A textilt különböző módszerekkel védik a festéktől: kötözéssel, hajtogatással, varrással, préseléssel.A shibori esetében minden apróságnak jelentősége van az alapanyagtól kezdve a kötöző fonal minőségéig. Nem mindegy, hogy a kötöző cérna például lazán vagy szorosan sodort fonal, de az sem, hogy pamutból vagy lenből készült. Számít az is, hányszor tekerik körbe a fonallal az összehúzott, összehajtogatott anyagot. Természetesen a legnagyobb jelentősége magának a hajtogatásnak, kötözésnek, varrásnak van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése