2013. június 11., kedd

Gyógyító gyurma?

Gyermekkorunk kedvenc játéka, a gyurma mára igencsak nagy népszerűségre tett szert. Nem csoda, hiszen általa sokféleképpen kiélhetjük kreativitásunkat. Sikerélményt okozhat otthoni elkészítése csakúgy, mint a figurák, díszek, ékszerek megalkotása belőle. Gyúrhatjuk, süthetjük, száríthatjuk, némelyiket megehetjük... Egyesek szerint még a dohányzásról is le lehet szokni vele.

Só-liszt gyurma művészet


Ezerarcú gyurma

Intelligens gyurma
Valamikor a gyerekek agyagos földdel gyurmáztak. Később az iskolában a kötelező felszerelés részét képezte a barnás, ujjakra ragadós gyurma. Idővel színesebbé vált, már nem is ragadt annyira. Ma már nem csak a kis és nagy gyerekek játszanak vele, hanem az alkotni (vagy éppen megnyugodni) vágyó felnőttek is. A gyurma ugyanis megváltozott. Milyen fajtáit ismerjük most?
  • növényi alapú gyurma - Szagtalan, nem ártalmas, lágy, sokáig gyúrható marad.
  • levegőn száradó gyurma - Leginkább az agyagra emlékeztető, nedves kézzel formázható változat. Az elkészült alkotást kiszáradás után festhetjük.
  • süthető gyurma - A gyurma hő hatására szárad ki, keményedik meg. Általában 120-130 C°-on szárítják 10-15 percig. Mivel magasabb hőmérsékleten károsodik, megég, célszerű állandó hőmérsékletet adó elektromos sütőt használni.
  • gyurmalin - Intelligens gyurmának is nevezik. Nem szárad ki, nem ragad. Rugalmas, nyújtható, gyúrható, de tépni is lehet, sőt törni is. Egyes változatai világítanak a sötétben, mások változtatják a színüket. Az éjfeketét és a "szuperhiganyt" vonzza a mágnes. Játéknak, ajándéknak, stresszoldásra, de még cigarettáról való leszokás csodaszereként is ajánlják.

Gyurma saját kezűleg

Só-liszt gyurma
Szórakoztató lehet kreativitásunk eszközének saját kezűleg történő elkészítése, ráadásul az elkészült anyag garantáltan környezetbarát lesz.
  • só-liszt gyurma - Sót és lisztet gyúrj össze hozzá 1:1 arányban annyi vízzel, hogy könnyen gyúrható legyen! Fél kanálnyi étolaj kellemesebbé teszi a tapintását. Ételfestéket vagy bármilyen nem mérgező színezéket (például fűszereket) hozzáadva színezheted is. Pár nap alatt magától kiszárad, de sütőben is gyorsíthatod a száradást.
  • főzött gyurma - Ennél kevesebb sóra lesz szükség. Fél kg liszthez 4 evőkanál só elég. 6 dl vízzel és 3 evőkanál étolajjal keverd össze, majd óvatosan főzd néhány percig, amíg megfelelő nem lesz az állaga! Amikor lehűlt kicsit, kisebb adagokra szedheted és az egyes adagokat kedved szerint színezheted.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése