2013. május 22., szerda

Hajbavalók pár perc alatt

Nem találsz a hangulatodnak éppen megfelelő hajcsatot vagy hajgumit? Tetszik-tetszik ami van, de nem megy a ruhád színéhez? Ha hasonló gondjaid vannak vagy akár ha ajándékot szeretnél készíteni egy kislánynak, bátran megpróbálkozhatsz néhány hajbavaló elkészítésével.

Kislány hajgumi

Nem szükséges hozzá sem szaktudás, sem különleges anyagok, csupán 15-20 cm-nyi kalapgumi és bármi, ami díszítésre alkalmas. Két szép színes gomb például tökéletesen megfelel a célra - pár perc alatt készíthetsz belőlük kedves csecsebecsét. Átfűzöd rajtuk a kalapgumit, majd összecsomózod a két végét úgy, hogy a csomó az egyik gomb alá essen. A másik gomb a gumikarikának a csomóval ellentétes oldalára kerüljön!
Ha van két szép gyöngyöd, azokból is készíthetsz hajgumit. Mivel a gyöngyök könnyebben elmozdulnak, érdemes csomót kötni alájuk.

Hajgumi maradék anyagból

Bármilyen kimaradt ruhaanyag megfelel a célra. Mindössze egy nagyjából 30-40 cm hosszú és 10 cm széles téglalap alakú darabra lesz szükséged. Ezen kívül egy 12-15 cm hosszú vékony gumit kell még keresned hozzá.
A szövetdarabot hosszában hajtsd össze úgy, hogy a színe legyen a belső oldalon és a két széle egymásra kerüljön! A hosszú oldalon varrd össze, de hagyj ki mindkét végén pár centimétert! Fordítsd ki leendő hajgumidat, majd vasald le a varrott szélét teljes hosszában! Ha behajtva vasalod ott is, ahol nincs még összevarrva, könnyebb lesz majd szépen összeillesztened a széleket. Fektesd egymásra a két rövid szélt és varrd össze úgy, hogy csak a vasalt szélen maradjon meg a pár centiméteres "lyuk"! Ezután bele kell húznod a gumit és összecsomózni vagy összevarrni a két végét. Az utolsó lépés a lyuk bevarrása és kész is van a hajgumid.

Masnis hajcsat

Egy hullámcsat és 15-20 cm színes szalag az elengedhetetlen anyagszükséglet.
A szalagot hosszában kettéhajtod és belehúzod a hajcsatba, úgy, hogy a csat a szalag közepére essen.
A szalagnak ezután előbb az egyik, majd a másik végét újra belefűzöd a hajcsatba, hogy szép kis masni képződjön.
Ezután levarrhatod vagy pillanatragasztóval összeragaszthatod a masni közepét a szalagok találkozásánál, de az is elég, ha azonos színű gumit tekersz rá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése