2013. április 18., csütörtök

Matricafestés

Legyen bár gyönyörű motívumokon átszűrődő színes fénysugarak játéka a falon vagy csak egy fürdőszobai tükör apró dísze, üvegfestéssel "csodát" alkothatunk. Kevesen rendelkeznek azzal a kézügyességgel, amely csak a fantázia irányításával e "csoda" létrehozására képes. A matricafestés a többiek számára is lehetőséget nyújt hasonló varázslat véghezvitelére.

Üvegmatrica

A matricafestés lényege

Matricafestés
Ha nem elég a kézügyességünk, akár az internetről is letölthetünk szebbnél szebb sablonokat, melyek segítségével gyönyörű díszeket alkothatunk. Ha egy sablont fólia vagy üveglap alá helyezünk, a vonalakat csak át kell rajzolnunk kontúrfestékkel, majd a kontúrfesték megszáradása után a vonalak közét kitölteni a megfelelő színű matricafestékkel. Ha lehúzható matricafestékeket vásárolunk, akkor nagyjából 24 órás száradás után az elkészült minták lehúzhatók a fóliáról és bármilyen üveg, tükör, csempe, műanyag vagy sima fa felületre rátapaszthatók. A fóliát érdemes ragasztószalaggal, gémkapoccsal vagy ruhaszárító csipesszel rögzíteni a fóliára. Az egyes színek festése között várjunk egy keveset, amíg azok valamelyest megszilárdulnak. Ezzel elkerülhetjük, hogy összefolyjanak a különböző színek. Az elkészült alkotásokat érdemes magas hőtől és nedvességtől távol tartani, hogy ne lágyuljanak meg.

Szükséges eszközök

Matricafesték
Sablon - Letölthetjük, kinyomtathatjuk internetről, de akár magunk is körberajzolhatunk egy nekünk tetsző mintát. Találunk virágokat, absztrakt formákat, mandalát, de akár hóembert vagy pöttyös gombát is. A választék bőséges.
Fólia - Vannak merevebb fóliák, melyekről nem tudjuk lehúzni az elkészült művet száradás után. Ezek kiválóan alkalmasak könyvjelző vagy felakasztható díszek készítésére. Mindössze körbe kell vágnunk a kifestett díszt, átlyukasztani és fonalra fűzni.
Kontúr festék - Már 300 forint körüli összegért kaphatók e különböző színű festékek, melyek valamivel hígabbak a minták kitöltésére használtaknál.
Matricafesték - Általában 200-900 forintos áron juthatunk hozzá matricafestékekhez. Találunk hőre puffadót, lehúzható csillámosat, éjszaka világítót is.
Ecset - Bármilyen vékony ecset megfelel, de akár a tubus vékony végével is felvihetjük a festéket. A kitöltőfesték eligazgatásához tökéletesen megfelel egy fogpiszkáló, ha pedig véletlenül rossz helyre is jutott belőle, egy fültisztítóval eltüntethetjük a fölösleget.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése