2013. április 4., csütörtök

Faberge tojások

Mivel már mögöttünk a Húsvét, talán nem probléma, ha ezúttal olyan húsvéti tojásokról írok, melyeket otthon nehezen készíthetnétek el. Ezek a leghíresebb, legszebb, egyben a legdrágább húsvéti tojások. Anyaguk és a megalkotásukhoz szükséges idő egyaránt a legek közé sorolja őket. Arany, gyémánt és drágakövek felhasználásával olykor egy évnél tovább készültek ezek a remekművek.

Téli tojás


A Faberge tojások története

Az első Faberge tojásTalán a szerelemnek köszönhetjük az első Faberge tojások megszületését. 1855-ben III. Sándor orosz cár valami igazán különleges húsvéti ajándékkal szeretett volna kedveskedni hitvesének. Peter Carl Faberge aranyművest kérte fel az ajándék elkészítésére. A fehér zománccal borított aranytojás belsejében apró tyúkocska rejtette a cári korona még apróbb mását. Ezután évről-évre új tojások készültek új meglepetésekkel. A később cári ékszerésszé kinevezett Faberge műhelyének működését a cár, vagyis Oroszország finanszírozta. A Faberge tojások készítése II. Miklós uralkodása alatt is folytatódott. A Romanov család bukása után, 1917-ben államosították a családi vállalkozást, Carl Faberge pedig elhagyta az országot. Svájcban halt meg 1920-ban.
Egyes források szerint 71 tojás készült, melyekből 62 maradt meg az utókor számára - nagyrészt magángyűjteményekben -, mások szerint mindössze 50 darab.

Nemzetközi hírnév

Rothschild tojás
A Faberge műhely nem csak cári megrendelésre dolgozott. Több száz alkalmazott több ezer műremeket állított elő. Megismerte őket Európa, Ázsia és Amerika is. A különleges húsvéti tojás aranyérmet nyert az 1900-as párizsi világkiállításon.
A Rothschild-tojást Beatrice Rothschild rendelte meg későbbi sógornőjének. A minden órában felnyíló aranyozott tojás óraszerkezetet rejt. Az előbukkanó gyémánt kakukk mozgatja szárnyait és forgatja a fejét. 2007-ben a Christies's londoni árverésén 9 millió fontért talált gazdára ez a Faberge tojás.
1913-ban készült hegyikristályból a "Téli tojás". A platina jégkristályokkal és gyémántokkal díszített tojás egy virágkosarat rejt. Egy ismeretlen gyűjtő 1994-ben 5,6 millió dolláros áron jutott hozzá.
A Faberge márkanevet 2007-ben a Pallinghurst csoport vette meg. Csaknem százévnyi méltatlan felhasználás után újra luxus dísztárgyak, ékszerek kaphatják a Faberge nevet. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése