2013. március 21., csütörtök

Húsvéti tojás

A tojás a világ csaknem valamennyi népénél az élet keletkezését, az újjászületést szimbolizálta az ősidők óta. Már az ókori Babilonban, Egyiptomban is szokás volt a tojások festése. Sokan a Húsvét ünnepével kapcsolják össze a tojás díszítésének és ajándékozásának hagyományát, ám a keresztények csak továbbvitték ezt a régi szokást. Leggyakrabban piros tojást festettek, mivel a tojás Krisztus feltámadását, a piros szín pedig az Ő kiömlött vérét jelképezi hitük szerint.

Hímes tojások


Húsvéti tojások

Tojásírás
A nyugati országokban leginkább egyszínűre festették a tojásokat. Európa középső és keleti részén - ahogyan nálunk is - a festett, írott, hímzett, viaszolt, batikolt, karcolt, patkolt, levélrátétes (berzselt) tojások készítése művészi szintre fejlődött. Szimbólumok, mágikus jelek, geometriai és virágminták, stilizált formák egyaránt megjelentek a tojásokon.Gyakran "írták" a tojásokra a rózsát, tulipánt, gyöngyvirágot, de még a hétköznapi élet eszközeit is. Ismertek például szántóvasas, gereblyés, villás, kantáros motívumok is. (Ez a bizonyos "kantár" egy ételhordó edények szállítására alkalmas eszköz volt.)

Levélrátétes tojások

Levélrátétes tojások
Mai viszonyaink között már nem érdemes bárkinek tojásírással vagy éppen patkolással próbálkoznia. Hiányoznak az ehhez szükséges anyagok, szerszámok - a tudásról nem is beszélve.
Egyszerű tojásfestési eljárás viszont a levélrátétes tojások készítése. Mindössze néhány keményre főzött tojás, tojásfesték, egy arasznyi nejlonharisnya, egy szál cérna, egy edény a festéknek és egy pár frissen letépett, szép formájú levél szükséges hozzá.
Különböző színű porok, tabletták, lapok formájában kaphatók tojásfestékek a boltokban Húsvét tájékán. Miközben megfőzzük a tojásokat, készítsük elő a festőlét a festék leírása szerint. Előfordulhat, hogy szükségünk lehet egy kanálnyi ecetre is ehhez. A harisnyadarabot terítsük szét a tenyerünkön és óvatosan helyezzük bele a még forró tojást! A tojásra fektessünk rá egy szép levélkét, igazítsuk el és hajtsuk rá a harisnyát! Minél szorosabban simítsuk rá a tojásra a harisnyát, húzzuk jól össze a végét és tekerjük körül a cérnával, hogy ne bomolhasson ki, ezután tegyük bele pár percre a festőlébe! Miután kivettük, a levéllel fordítsuk felfelé és óvatosan fújjuk le a levélről a folyadékot! Ezután ki lehet bontani a harisnyát. Ha száradás után zsiradékkal nagyon vékonyan bekenjük, szép fényesek lesznek a levélrátétes tojások.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése