2015. december 17., csütörtök

Naptárkészítés házilag

Bár a naptárak nem sorolhatók sem a bigyók, sem a csecsebecsék közé, az új év közeledtével érdemes velük is foglalkozni. Valaha csak kézzel készített naptárak léteztek. Kőbe vésték, papiruszra, majd papírra írták-rajzolták őket. Manapság már alig-alig találkozunk hagyományosnak tekinthető naptárkészítéssel. Az aprólékos kézi munkát számítógépes programok és gépi nyomtatás helyettesítik.

Ősi egyiptomi naptár


Manuális naptárkészítés

Kézzel készített naptár
Ha kedved, s türelmed is van elegendő, megpróbálkozhatsz a kézzel történő naptárkészítéssel. Túl sok hozzávalóra nem lesz szükséged:
  • rajzlap vagy színes lapok - A méretüket Te választhatod meg!
  • ceruza, toll vagy színes ceruza
  • vonalzó
  • öntapadós matricák vagy színes, vízfesték stb.
  • olló
  • kevés fonal vagy bármi más, amivel a lapokat összefűzöd
  • minta naptár
A naptár lapjai elkészítésének legunalmasabb része a kis négyzetek vagy téglalapok megrajzolása, majd a dátumok beírása. A babramunka ugyanakkor megéri, hiszen pici kézügyességgel szemrevaló naptáracskát alkothatsz magadnak - vagy valakinek, akit igazán különleges ajándékkal szeretnél meglepni. Beírhatod a családi ünnepeket, kettőtök közös ünnepeit. Jelezheted azokat apró rajzokkal vagy matricákkal is.
Ha készen vagy a naptári résszel, matricával, rajzokkal, apró festményekkel díszítheted a lapokat. Felül, alul, oldalt vagy körben - ez már a Te ízlésedre van bízva.
Az elkészült lapokat összekötheted fonallal, zsinórral, apró fémkarikákkal vagy bármi mással, ami kedvedre való.

Online naptárkészítés

Egyedi naptár
Egy naptár kézzel való megrajzolása nem néhány perces munka. Ha nem tudsz szépen írni, rajzolni, talán nem is olyanra sikerül, amilyenre szeretnéd. Ha mégis egyedi, különleges kalendáriumot szeretnél, segítségedre lesz a modern technika. Attól függően, mennyire állsz barátságban az internettel és a számítógéppel, különböző megoldások közül választhatsz. Számít az is, mennyit vagy hajlandó áldozni az elkészült mű szépsége érdekében.
A legolcsóbb megoldás, ha a számtalan ingyenes naptárkészítő program közül választasz egyet. Ezek egy részét le kell tölteni, más részük online használható. Ha magad szerkeszted meg a lapokat, azok biztosan egyediek lesznek, ráadásul a szerkesztésért sem kell fizetned. Felhasználhatod a saját képeidet, vagy akár a beszkennelt rajzaidat is. A nyomtatás történhet nyomtatópapírra is, de fotópapíron szebb lesz az eredmény. (Sajnos ez többe is kerül.)
Ha profi kinézetű, mégis különleges naptárat szeretnél, érdemes egy "fizetős" naptárkészítéssel foglalkozó weboldalt felkeresned, például a naptarkiraly.hu-t. Ez esetben nem kell majd naponta a nyomtatód apró hibáival szembesülnie az általad megajándékozottnak. Kiváló minőségű papírra, digitális nyomdagéppel nyomtatott, spirálozott naptárad lehet pár nap alatt. Az egyediségről sem kell lemondanod, hiszen itt is felhasználhatod a saját fotóidat. Bejelölheted a különleges napokat is. Sőt, még a naptár kezdő és végpontját is magad választhatod meg. Akár több évre szóló kalendáriumot is összeállíthatsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése