2013. február 25., hétfő

Indiáncsomózás

Bizonyára te is láttál már színes, fonott karkötőket fiatal lányokon. Hajpánt, bokalánc vagy akár kulcstartó alakjában is találkozhattál ezekkel a csomózott kézimunkákkal. Látszólag bonyolult elkészíteni őket, így talán meg sem fordult a fejedben, hogy te is alkothatnál ilyen ékszereket. Az indiáncsomózás valójában könnyen megtanulható és - ez nem elhanyagolható szempont - olcsó hobbi.
Indiáncsomózás



Eszközök

Az indiáncsomózáshoz nem szükséges túl sok eszköz és alapanyag. Elég hozzá néhány szál színes fonal, amely lehet pamut vagy selyem és ha már gyakorlottabb vagy, díszítésnek apró gyöngyök, gombok vagy bármi, ami fonalra fűzhető és tetszik. A fonalak elvágáshoz szükséges egy olló, végük rögzítéséhez egy sima felület és egy darabka ragasztószalag vagy egy kispárna és egy biztosítótű.

Az első lépések

Indiáncsomózás
Az indiáncsomózás lényegében négy alapcsomóra épül. Ha ezeket megtanulod, már hozzá is kezdhetsz az első karkötő elkészítéséhez. Általában több szálból készül egy-egy karkötő, de a tanuláshoz elég  4-6 szállal kezdeni.
Az első lépés minden esetben a fonalak méretre vágása - egy méternyi bőven elég. Ezután a fonalak végét összefogva kötsz a fonalkötegre egy csomót. Nagyjából 10 cm maradjon a csomó fölött! A csomóba biztosítótűt szúrsz és azzal a kispárnához rögzíted. Le is ragaszthatod valahová a fonalak végét, akkor nincs szükség kispárnára sem. A szálakat abban a sorrendben kell elrendezni, ahogy a színek következnek egymás után a karkötőben.

Alapcsomók

Minden csomóhoz két szál szükséges. Az egyik a mellékszál, amit kifeszítve tartasz, a másik a főszál, amellyel hurkolod a csomót. A négy alapcsomó a következő:
 
Balról jobbra csomó


Balról jobbra kötött csomó

Jobbról balra csomó




Jobbról balra kötött csomó
Balról jobbra váltócsomó


Balról jobbra váltócsomó

Jobbról balra váltócsomó


Jobbról balra váltócsomó




Mindegyik esetben dupla csomót kötsz, tehát két csomót egymás után, csak a megkötés iránya változik. Az első két alapcsomónál a két szál helyet cserél egymással. A váltócsomóknál a két szál a kiindulási oldalon marad. A hurkokat mindig szorosan fel kell húzni a szál tövébe!

A következő cikkben néhány egyszerű karkötő elkészítésével ismerkedünk meg.

1 megjegyzés: