2013. január 29., kedd

Mandala ékszerek

A mandala szó az ősi indiai szent nyelvből, a szanszkritból származik. Eredeti jelentése kör, korong lehetett.  A kör a teljesség, tökéletesség szimbóluma. A geometriai ábráknak, színeknek jelentése van. A mandala elkészítése egyféle szertartás. Mindenkinek megvan a saját mandalája. Az alkotó saját érzésvilága tükröződik az elkészült műben.

Mandalakészítés

A mandala elkészítése igen precíz munkát igényel és olykor napokat is igénybe vehet. A buddhista szerzetesek szigorú hagyományokat követve készítik őket, de a mandalák nagy része már szabadabban születik.
A legismertebbek a textilre, papírra, falra festett mandalák.
Készíthetik őket rizshalmokból, színes magvakból, színes kőporból is - ezek az úgynevezett "homokmandalák".
Faraghatják a mandalát fára, készíthetik kövekből, fémből, bőrből, üvegből, teatasakból. Fűzhetik a mandalákat gyöngyökből, hímezhetik, készülhet viaszfestéssel, nyomdázással és ki tudja hányféle módon még.
A "fraktál mandala" számítógép segítségével készül és léteznek már mandalaszoftverek is.
A "vizualizált" mandalát a szerzetesek idézik önmaguk elé meditációjuk során.

Mandala ékszerek

Az elnevezést több típusú ékszerre használják. Maga az ékszer lehet nyaklánc, karkötő, karperec, fülbevaló, medál, gyűrű is. Közös bennük, hogy viselésüknek különleges hatást tulajdonítanak: segítenek elérni céljainkat, legyen az pénz, szerelem vagy egészség.


Mandala karkötőKarkötő gyöngyből fűzött mandalák ismétlődésével

Hasonló ékszereket magunk is készíthetünk, ha nem sajnáljuk az időt az alapanyag beszerzésére és a fűzésre. Elegendő kézügyesség és türelem híján ugyanakkor nem érdemes nekikezdenünk.

Mandala karkötő
Selyemfényű kreatív kartonra festett mandala

Ezek az ékszerek mérsékelten vízállóak.

Bőr mandala karperec
Karperec bőrből

Ezzel a karpereccel is ajánlatos kerülni a vizet.

Tűzzománc mandala medál
Tűzzománc medál
Asztroékszer
Személyes ékszer mandala - asztroékszer

A speciális asztroékszereket is egyféle személyes mandaláknak tekintik. Az asztrolánc az elmélet szerint az azt alkotó ásványok miatt a születésünk pillanatában létező energetikai rendszer hordozója. Gyógyító, védő hatást  fejt ki - nem átlagos csecsebecse.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése